Včelí pyl a další léčivé včelí produkty

Včelí pyl patří mezi další významné produkty včel, kterých je celkem šest. A to včelí vosk, mateří kašička, včelí jed, med a propolis. Včelí pyl můžeme znát jako rouskovaný pyl, což jsou pylová zrna přinesená na zadních nožičkách včel do úlu. Tato pylová zrna mají rozmanitou barvu, podle květu, ze kterého je pyl přinesen a sbírá se v období květu, čili během května. Tyto pylová zrna zmrazíme a po sezóně, kdy je více času, tyto zrna vysušíme v pylové sušičce a pročistíme. Čistá pylová zrna uzavřeme do sklenic, aby k nim nemohla vlhkost a tudíž zabráníme možné plísni. Rouskovaný pyl je považován za superpotravinu a jeho účinky se vztahují především na civilizační choroby. Má blahodárné účinky na funkci srdce, plic, na cholesterol a mnoho dalších. Včelí pyl je zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších výživných látek. Nedoporučuje se užívat při onemocnění ledvin, při nádorových onemocnění nebo při alergických reakcích na včelí produkty. Při nízkém tlaku doporučujeme užívat na noc. Skladuje se v suchu, chladu a temnu.

Návod k použití. Včelí pyl je dobré nechat kvasit a tím se stává stravitelnějším: asi 40 ml převařené vody smíchejte s 25 g medu a 100 g pylu. Řádně promíchejte, dejte do skleniček a nechejte 3 dny v otevřené sklenici při pokojové teplotě. Pyl je však možné jíst po lžičkách přímo bez jakékoliv úpravy. Pyl nemíchejte do ničeho teplého ani nezapíjejte horkými nápoji. Užívejte 1-3 lžičky denně, děti a při prevenci poloviční dávku. Pyl je možné užívat dlouhodobě, doporučujeme jej užívat cca měsíc a poté nechat týdenní pauzu, tuto kúru pak můžete opakovat.

Dále se můžeme setkat s pojmem perga, plástvový pyl, neboli včelí chléb. Perga je rouskovaný pyl zpracovaný včelami obohacený o med a jejich výměšky žláz. V takto ošetřeném pylu nastává mléčné kvašení a tím se zvýší jeho stravitelnost. Jeho získávání je složitější a právě proto je cennější než pyl rouskovaný. Pokud by včelstvo nemělo pyl, nemohlo by existovat, protože by včely krmičky nemohly vytvářet krmnou šťávu pro plod a mateří kašičku pro výživu matky. Užívá se po lžičkách přímo bez jakékoliv úpravy. Konzumace a omezení je stejné jako u pylu rouskovaného.

Léčením včelími produkty se zabývá apiterapie, která využívá energii včel (ležení úlech ve specializovaných včelínech, ovčelená voda, inhalace včelího vzduchu …) nebo včelí jed jako prostředek na tlumení onemocnění kloubů. V úle také nalezneme pryskyřici zvanou propolis, který slouží v úle jako přírodní antibiotikum, včely jím obalí v úle vše nežádoucí. My z něj vyrábíme propolisovou tinkturu nebo propolisovou mast, která je velmi hojivá. V neposlední řadě je to mateří kašička, která je nejvzácnějším produktem z včelího úlu. Je jedinou potravou včelí královny, která, díky této jedinečné látce, žije až pět let. Včely dělnice se naproti tomu dožívají pouze několik desítek dní. Díky svému přírodnímu bohatství je mateří kašička doporučována zvláště na jaře a na podzim jakožto výborný prostředek proti únavě. Mateří kašička obsahuje kromě vody především bílkoviny, cukry, tuky, minerální látky, vitamíny, enzymy a hlavně hormony. Obsah hormonů je pro mateří kašičku charakteristický a právě díky nim se přisuzují této látce léčivé vlastnosti.