Medobraní v plném proudu

Během června naše včely vyprodukovaly hned několik druhů úžasných medů. Začátkem měsíce jsme vytáčeli med květový, zhruba v polovině měsíce už byl v medníkách med květový smíšený (příměs maliníku...) a koncem června jsme v medometech vymetali med medovicový, který se letos včelám obzvláště povedl.

Medovicový med nebývá každý rok a po loňském roce, kdy byl med medovicový s melecitózou (jedná se o jiné složení medovice, tudíž med krystalizoval už v plástech v úle a nešel vůbec vytočit a včely se na něm doslova udřely), je nám letošní produkce velkou odměnou.

Včelí úly v západu slunce

Bezová medovina už probublává medárnu

Ačkoliv není během největší sezóny ten nejvhodnější čas na výrobu medoviny, některé naše oblíbené příchutě zkrátka nepočkají, a tak se nám podařilo zakvasit několik set litrů bezové medoviny.

Naše jedna z nejoblíběnějších medovin je 100 % lokální produkt.

Čerstvě vytočený květový med od našich včel + květy z keře bezu černého rostoucího téměř před medárnou + úžasná voda ze Stražiště vytvoří dokonalý nápoj.

Momentálně voní přes celou medárnu a k odběru bude na podzim. Hned po vytáčení se vrhneme do lahvování krásně vyzrálé bezové medoviny z loňského roku.

Na letní měsíce doporučujeme vychlazené medové víno s rybízem.

Jeho ovocná chuť s medovými tóny je nezměnitelná a skvěle osvěží.

Víťa vyrábí bezovou medovinu

Který med je nejlepší?

Odpověď je jednoduchá – všechny medy!

Med květový je bohatý na pyl. Navíc část této naší produkce pastujeme, především kvůli konzistenci, takže med neztuhne ani neteče. Velmi praktické ráno u snídaně :)

Med medovicový vyniká bohatostí na minerály. Pomalu krystalizuje, má výraznější chuť.

Úl obsypaný včelami

Recept měsíce

Domácí granola s medem

  • Dejte vločky na plech a trochu osolte. 
  • Přisypejte nejrůznější ořechy, sušené ovoce, semínka a plátky kokosu.
  • Přidejte kokosový olej / olivový olej a polijte medem.
  • Všechny ingredience zamíchejte.
  • Pečtě v troubě na 150 °C zhruba 45 minut, nezapomínejte v průběhu směs promíchávat.
  • Tip: klidně použijte náš slaný nebo skořicový med.

Dobrou chuť!

Domácí granola s medem