Medobraní v plném proudu
Během června naše včely vyprodukovaly hned několik druhů úžasných medů. Začátkem měsíce jsme vytáčeli med květový, zhruba v polovině měsíce už byl v medníkách med květový smíšený (příměs maliníku...) a koncem června jsme v medometech vymetali med medovicový, který se letos včelám obzvláště povedl.
Medovicový med nebývá každý rok a po loňském roce, kdy byl med medovicový s melecitózou (jedná se o jiné složení medovice, tudíž med krystalizoval už v plástech v úle a nešel vůbec vytočit a včely se na něm doslova udřely), je nám letošní produkce velkou odměnou.

Bezová medovina už probublává medárnu
Ačkoliv není během největší sezóny ten nejvhodnější čas na výrobu medoviny, některé naše oblíbené příchutě zkrátka nepočkají, a tak se nám podařilo zakvasit několik set litrů bezové medoviny.
Naše jedna z nejoblíběnějších medovin je 100 % lokální produkt.
Čerstvě vytočený květový med od našich včel + květy z keře bezu černého rostoucího téměř před medárnou + úžasná voda ze Stražiště vytvoří dokonalý nápoj.
Momentálně voní přes celou medárnu a k odběru bude na podzim. Hned po vytáčení se vrhneme do lahvování krásně vyzrálé bezové medoviny z loňského roku.
Na letní měsíce doporučujeme vychlazené medové víno s rybízem.
Jeho ovocná chuť s medovými tóny je nezměnitelná a skvěle osvěží.

Který med je nejlepší?
Odpověď je jednoduchá – všechny medy!
Med květový je bohatý na pyl. Navíc část této naší produkce pastujeme, především kvůli konzistenci, takže med neztuhne ani neteče. Velmi praktické ráno u snídaně :)
Med medovicový vyniká bohatostí na minerály. Pomalu krystalizuje, má výraznější chuť.

Recept měsíce
Domácí granola s medem
- Dejte vločky na plech a trochu osolte.
- Přisypejte nejrůznější ořechy, sušené ovoce, semínka a plátky kokosu.
- Přidejte kokosový olej / olivový olej a polijte medem.
- Všechny ingredience zamíchejte.
- Pečtě v troubě na 150 °C zhruba 45 minut, nezapomínejte v průběhu směs promíchávat.
- Tip: klidně použijte náš slaný nebo skořicový med.
Dobrou chuť!
