Druhy medů

V naší produkci naleznete několik druhů medu. Jako první se vytáčí koncem května či začátkem červa med květový, která má výrazně zlatavou barvu, je poměrně tekuté konzistence a rychle krystalizuje. Krystalizace medu dokazuje pravost medu. Je velmi bohatý na pylová zrna. Zkrystalizovaný neboli ztuhlý med jednoduše ztekutíme ve vodní lázni nepřesahující 50 °C.

Koncem června se vytáčí med smíšený, který má trochu tmavší barvu, jelikož v něm je už příměs medu medovicového (lesního). V našich podmínkách nedocílíme jednopruhových medů (jako je med slunečnicový, pohankový, lipový, vřesový, akátový…), ale v červenci vytáčíme, ne každý rok se však tohoto medu dočkáme, med medovicový, lidově řečeno lesní med. Tento med má tmavě hnědou barvu, je hustší a jeho krystalizace je výrazně pomalejší. Je velmi bohatý na minerály, není alergenní, tudíž vhodnější pro děti. Pomalou krystalizací je proto vhodný pro naklání nejrůznějších ořechů do medu a svou výraznou chutí ideální třeba na přípravu vánočních perníčků, medových řezů či medových kuliček.

A v neposlední řadě nabízíme med květový pastový, který vyrábíme z medu květového, který vytáčíme mezi prvními. Jedná se o řízenou krystalizaci, kdy mechanickým mícháním docílíme perleťové barvy a pastové konzistence. Tento proces se dělá především kvůli konzistenci květového medu, který je velmi tekutý a rychle krystalizuje. Tento květový pastový med je velmi vhodný na pečivo, dobře se roztírá a nestéká z chleba, což ocení nejeden rodič.

Med květový pastový nám slouží také jako základ pro naše medy ochucené. Vyrábíme med se zázvorem, med se skořicí, med s kardamomem, med s kakaem, med s kurkumou, skořicí a pepřem, med s chilli nebo slaný med.  Všechny tyto medy od včelaře jsou velmi zdravé, posilují imunitní systém, takový med s citrónem je v chladném období téměř nutnost, stejně jako někdo kombinuje med s cibulí. Ověřeným receptem na spánek je například i teplé mléko s medem. A v některých receptech se bez medu v kuchyni neobejdete, jako jsou třeba žebra na medu nebo kachna či kuře na medu.